Ereleden

Ereleden zijn zij die bijzondere werkzaamheden voor TeMa hebben verricht. Op dit moment kent TeMa drie ereleden, namelijk Anna Paques, Jelena van Gelder en Jan Riezebos.

Anna en Jelena hebben samen aan de grondlegging van TeMa gestaan. Zij vonden dat er iets miste. Er was weinig contact tussen studenten en er werden weinig studiegerelateerde activiteiten georganiseerd. Dit hebben ze met succes weten te veranderen door het oprichten van de studievereniging TeMa.

Prof. dr. Jan Riezebos is vanaf de oprichting nauw betrokken geweest bij TeMa en heeft middels verschillende manieren geholpen om TeMa te brengen waar het op dit moment is. 

2.5._Annaerelid.jpg

Mijn naam is Anna Paques en ik ben ondertussen 24 jaar. Ik weet nog goed hoe ik toch als enigszins verlegen en rustig meisje naar de universiteit kwam. Ik had een aantal studiegenoten leren kennen tijdens het EBF kamp en tijdens de colleges trok ik veel met Jelena op. We waren regelmatig samen en op den duur verbaasden wij ons er over dat er eigenlijk specifiek voor onze studie ‘Technologie Management’ vrijwel niets georganiseerd werd. Geen gezellige borrels om je medestudiegenoten op een informele manier te leren kennen, en helaas ook weinig studie gerelateerde activiteiten zoals een bedrijfsbezoek. Het idee ontstond om een studievereniging op te richten die in deze behoefte kon voorzien. 

Met dit idee gingen we naar het toenmalige opleidingsbestuur: Jan Riezebos, Gwenny Ruel en Nicole van der Beek. Zij waren direct zeer enthousiast. Het was nu zaak om verder het animo voor een studievereniging te peilen. We organiseerden een (achteraf) kneuterige borrel in de kantine van het Blauwborgje gebouw en vroegen toekomstige eerstejaars wat zij van een studievereniging zouden vinden. Interesse was er maar het enthousiasme beperkte zich ook. Er moest eerst maar eens iets op poten gezet worden! We zetten door en de statuten werden betaald door het opleidingsbestuur. 

In oktober 2009 hadden we een voltallig bestuur en konden we als eerste bestuur der TeMa echt aan de slag! We organiseerden de eerste bedrijfsbezoeken bij de Gasunie en Friesland Campina waar de opkomst nog matig was. Maar een ieder die mee was, was enthousiast en dat gaf ons de drive om door te gaan. Onze stamkroeg werd Tram 13 waar we onder andere een super Kerstborrel en Diës gevierd hebben. We zijn regelmatig tegen strubbelingen aangelopen; enthousiasme dat niet altijd aanwezig was of onze eigen onwetendheid, maar we hebben doorgezet en na een jaar hadden we niet alleen een aantal commissies en 100 leden, maar ook een tweede bestuur der TeMa! Momenteel is het vijfde bestuur al aan zet en het is fantastisch om te zien hoe enthousiast ieder bestuur elk jaar weer is. Het is verbazingwekkend hoeveel er in die relatief weinig jaren neergezet is: maandelijkse borrels, inhouse toeren, symposia, buitenlandse reizen en tegenwoordig zelfs een eigen bestuurskamer als ondervereniging van de EBF. Alles te danken aan vijf enthousiaste besturen, actieve leden, gewone leden en het opleidingsbestuur van TM.


Ondertussen ben ik afgestudeerd. Veel afgestudeerden trekken naar het westen om aan mooie traineeships te beginnen bij: Essent, Tata Steel, Fokker, Heineken e.d. Zelf trekt een dergelijk traineeship en een grote stad mij niet zo, maar ook hier in het noorden is er genoeg te bieden. Ik heb enkele maanden bij Avebe gewerkt waar ik me bemoeide met de productieplanning. Vooral een operationele aangelegenheid, wat ik zo na mijn studie erg leuk en ook leerzaam vond. Tijdens je studie hoor je regelmatig over ERP systemen, maar wat kun je daar nu echt mee? Door de operationele werkzaamheden bij Avebe heb ik nu veel meer inzicht in het SAP systeem. Momenteel ben ik bij Yacht in dienst en maak ik deel uit van het Young Professionals programma. Hierin voeren we in twee jaar tijd een aantal verschillende opdrachten bij interessante bedrijven als Friesland Campina, Douwe Egberts, Gasunie, Philips of bijv. een mindere bekende Neopost uit. Daarbij ontvangen we enige coaching en is er de mogelijkheid om cursussen of trainingen te volgen.
 
Dus als pas afgestudeerde in de richting van logistiek, planning of supply chain management met enige ambitie zijn er zelfs in deze niet zo gunstige tijden tal van mogelijkheden in het gehele land en vast en zeker ook in het buitenland als dat je aantrekt!​

Hi, mijn naam is Jelena van Gelder.

TeMa: een vereniging dat zo succesvol is dat het niet lijkt alsof het nog maar vijf jaar jong is. Of alweer vijf jaar oud? Vijf jaar geleden was een studievereniging voor de Technologiemanagement student nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is. Het begon allemaal toen er bij Anna en mij het gevoel opborrelde dat er voor TM’ers niet heel veel studie gerelateerde activiteiten waren. We hadden vrij weinig contact met onze studiegenoten, misten gezellige borrels en het contact met de faculteit en het bedrijfsleven: want wat kan een TM’er later nou? Al deze elementen vormden de basis voor het opzetten van een studievereniging. En nu lijkt TeMa zo’n succes, maar dat is niet vanzelf gegaan. Activiteiten werden niet  altijd goed bezocht en ik kan me nog een borrel herinneren met zes man. Maar met enig doorzettingsvermogen, een helder doel voor ogen en vooral geduld, werd het gestaag een succes. Na het oprichtingsjaar kwam ons officiële eerste bestuursjaar: we kregen er drie bestuursleden bij.

Een top jaar, waarin we met z'n vijven de basis voor het huidige TeMa hebben gelegd. Borrels, ALV’s, bedrijfsbezoeken, koffieuurtjes, eerste sponsors zoeken en netwerken binnen faculteit en binnen studerend Groningen stonden al bij ons op de agenda en hoe fantastisch om te zien dat het met succes is overgenomen en uitgebreid in de loop der jaren! Ik kan zeggen dat ik super trots ben op TeMa en alle besturen, commissies, actieve en niet actieve leden waardoor TeMa TeMa is geworden. 

En wat doe je dan na al die fantastische jaren te hebben gestudeerd? Als TM’er hoef je je geen grote zorgen te maken, er is voor ieder wat wils. Vele studiegenoten die ik ken komen snel aan een baan; of dat nou consultancy, een management traineeship of een andere functie is, het kan allemaal. Ik ben sinds 1 november 2013 begonnen aan het Essent Trainee Programme en zit ik op een project dat lean processen uitrolt binnen Essent. Het Trainee Programma is een intensief ontwikkeltraject waarin je de organisatie snel leert kennen door drie projecten in twee jaar te gaan doen en waarbij je veel trainingen krijgt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, samen met je lichting. Een mooiere start van mijn carrière kon ik me niet wensen! Maar zoals gezegd: er is voor ieder wat wils, dus blijf vooral naar de door TeMa georganiseerde inhousedagen en congressen gaan en je komt er vanzelf achter!

2.5._Jelenaerelid.JPG