Heb jij de growth mindset al?

Heb jij de growth mindset al?

Klanten willen steeds sneller, slimmer en goedkoper hun producten ontvangen. Dat vereist bakken met innovatie. Gelukkig word jij opgeleid om de groei van bedrijven in goede banen te leiden. Maar hoe zorg je dat jij straks in je eerste baan ook lekker snel door kan groeien? Om voor een bedrijf een relevante werknemer te zijn én te blijven, is het belangrijk om mee te veranderen en jezelf te blijven ontwikkelen. En daar heb je de juiste mindset voor nodig. De growth mindset.

Durf fouten te maken

Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Ze weten dat je van oefenen beter wordt en zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen. Fouten maken hoort daar gewoon bij. Daarvan leer je juist heel veel! Blijven proberen leidt tot creativiteit en innovatie.

Sta je eigen ontwikkeling niet in de weg

Tegenover de growth mindset staat de fixed mindset. Mensen met een fixed mindset geloven dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Als dat het geval is, heeft het weinig zin om door te zetten als iets je niet lukt. Maar als je niet doorzet, kan je jezelf niet verder ontwikkelen. Zo bevestig je je eigen fixed mindset, maar word je nooit beter in iets wat in eerste instantie niet lukte.

Veranderingen zijn kansen

Waar mensen met een fixed mindset veranderingen op hun werk vaak zien als een bedreiging, zien mensen met een growth mindset veranderingen als een kans om nieuwe dingen te leren. Om binnen een bedrijf binnen een bedrijf voor innovatie te kunnen zorgen, is je mindset dus echt cruciaal!

Test je mindset

De kennis en ervaring die je tijdens je studie opgedaan hebt, zijn een mooie basis. Maar je moet je intelligentie en capaciteiten wel inzetten om je te blijven ontwikkelen. Vanuit welke mindset je denkt, kan afhangen van de situatie. Soms durf je bijvoorbeeld niet om hulp te vragen - een teken van een fixed mindset -, terwijl je wel graag uitdagingen aangaat: een teken van een growth mindset. Je mindset is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen twee uitersten in. Benieuwd aan welke kant van het spectrum jij je bevindt? Doe dan de test.

 

 1. Hoe denk jij over de talenten en persoonlijkheid van anderen?
  1. Je bent wie je bent. Mensen kunnen niet veranderen.
  2. Je kunt beter worden als je er moeite voor doet, maar je zult nooit goed worden in dingen waar je geen talent voor hebt.
  3. Je beslist zelf wie je bent. Met de juiste inzet kun je alles bereiken wat je wilt.
 2. Hoe ga jij om met uitdagingen en moeilijkheden?
  1. Heel eerlijk? Ik ga ze liever uit de weg.
  2. Als ze niet te moeilijk zijn, ga ik ze aan. Zien dat ik vooruit ga, motiveert me.
  3. Ik zoek ze op, want ik houd ervan mezelf te ontwikkelen.
 3. Je hebt een fout gemaakt, wat nu?
  1. Stil houden, dan komt niemand erachter.
  2. Balen, natuurlijk. Ik geef mijn fout toe, zodat deze gecorrigeerd kan worden.
  3. Geen punt, dat gebeurt als je bewust het uiterste in jezelf opzoekt. Hier leer ik van.
 4. Stel, een toekomstige collega boekt een groot succes en staat in de spotlights. Wat voel jij?
  1. Shit, nu krijgt zij de promotie die ik had willen hebben. Er kan er maar één de winnaar zijn, ik ben dat niet.
  2. Ik wil beter zijn dan zij. Volgende week sta ik daar.
  3. Succes is niet schaars of zo, dus ik gun iedereen succes. Ik vraag haar straks wat haar geheimen zijn.
 5. Kun jij goed om hulp vragen?
  1. Nee, ik doe het liever op eigen kracht.
  2. Om hulp vragen vind ik lastig, omdat ik dan mezelf blootgeef, maar soms doe ik het wel.
  3. Ja, doe ik regelmatig. Het liefst klop ik aan bij specialisten die ik respecteer. Daar leer ik het meest van.

Antwoorden:

 • Meeste 1: meer fixed dan growth

Jij bent zoals je bent, dat verandert niet. Succes en falen zijn volgens jou directe gevolgen van jouw aangeboren talenten. Of de omstandigheden natuurlijk. Probeer minder vaak op safe te spelen. Als je ergens echt voor gaat, kun je jezelf nog verbazen!

 

 • Meeste 2: gemiddeld

Negatieve feedback en fouten maken: je vermijdt het liever, maar snapt wel dat het erbij hoort. En dat je ervan kunt leren. Het actief opzoeken is een ander verhaal. Bedenk je dat fouten maken geen schande is. Probeer te vragen om feedback en leer jezelf uit je comfortzone te trekken.

 

 • Meeste 3: meer growth dan fixed

Jij zet je altijd volledig in, ook al heb je ergens op het eerste ook geen aanleg voor. Je best doen is nooit verspilde moeite, omdat het altijd bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Goed bezig!

Partners