Alumni Blog: Eline de Groot (YACHT)

Hi lezers! Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Eline de Groot, 25 jaar en sinds september woonachting in Utrecht. Vanaf september kan ik mezelf ook burger noemen, wat nog wel iets is waar ik aan moet wennen. Ik ben afgelopen juni afgestudeerd, nadat ik mijn master Supply Chain Management heb behaald. Aan het begin van het tweede jaar van mijn bachelor ben ik lid geworden van TeMa en ik heb toen ook besloten om gelijk actief lid te worden. Dit is zo goed bevallen dat ik nu nog steeds actief ben, namelijk als lid van de Alumnicommissie. TeMa heeft mijn studententijd verrijkt: Ik heb een heleboel leuke mensen leren kennen, veel bedrijven van binnen gezien, leuke workshops gevolgd en hele mooie ISP-reizen en batavierenraces meegemaakt! Tot op dit moment heb ik er nog geen moment spijt van gehad.

Dit is ook deels de reden dat ik nogal aan het werkende leven moet wennen. Toch heeft het werken ook zo zijn eigen voordelen (lees o.a. het geld ?). Door TeMa heb ik veel bedrijven van binnen gezien en veel verschillende medewerkers gesproken. Dit was erg verhelderend maar de keuze werd hierdoor ook lastiger en groter. Toen ik mijn scriptie aan het schrijven was en mij serieuzer ging oriënteren op de arbeidsmarkt, kwam ik erachter dat ik een sterke voorkeur had voor een traineeship. Ik wist totaal nog niet wat voor soort bedrijf bij mij zou passen en wat voor werk ik leuk zou gaan vinden, dus het idee van ‘legaal jobhoppen’ klonk mij goed in de oren. Daarnaast sprak het onderdeel ‘persoonlijke ontwikkeling’ me ook erg aan. Dat is ook de reden waarom ik nu het Supply Chain Management en Procurement Traineeship bij YACHT volg. Het is een driejarig programma waarbij ik drie opdrachten van een jaar bij drie verschillende opdrachtgevers uitvoer. Hierdoor neem ik bij verschillende bedrijven een kijkje en ervaar hoe het is om daar te werken. Na deze drie jaar hoop ik beter te weten wat ik wel of wat ik juist niet wil.

Naast de opdracht biedt YACHT verschillende trainingen aan op hard skills en soft skills gebied. Vanaf het eerste jaar krijg je een klas met mede-trainees waarbij je trainingen volgt. Elk jaar is opgebouwd uit vier vakken, bestaande uit een trainingsdag, challenges die je uit moet voeren, intervisie en coachgesprekken. Tot nu toe heb ik twee trainingen gehad; Effectiviteit en Communicatie, waarbij je deels theorie uitgelegd krijgt en deels gaat kijken hoe het bij jou van toepassing is. We hebben bijvoorbeeld een uitgebreide DISC test gedaan, de welbekende test met de kleuren. Inzichten uit die testen kan je gebruiken om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de communicatiestijlen van je collega’s. In de coaching sessies kan je tevens specifieke kwesties bespreken waar je tegen aanloopt in je huidige opdracht. 

Momenteel zit ik bij Big Bazar, die roze/oranje discountketen, die altijd spullen verkopen waarvan je niet wist dat ze bestonden. De discountwereld is een dynamische maar lastige wereld, wat je ook merkt binnen het bedrijf. Afgelopen jaar hebben ze 40 nieuwe winkels geopend wat een leuke hectiek met zich meebrengt. Het hoofdkantoor zit in Amsterdam waar ongeveer 50 mensen werken. Het is dus een kleine organisatie wat dat betreft, waardoor je van alle afdelingen wel wat meekrijgt. Ik heb best veel vrijheid momenteel in wat ik op wil pakken. Ik ben nu bezig om processen rondom de leveranciers te verbeteren, zoals het invoeren van een vast leverschema voor onze hoofdleveranciers en het genereren van besteladviezen vanuit het systeem voor onze stockplanners. Daarnaast ben ik ook bezig om alle processen in kaart te brengen vanaf de inkoopafdeling tot het moment dat het product in de winkel ligt. Dus ik ben nu lekker aan het visio’en geslagen (komt Logistieke Informatiesystemen dan toch nog ergens van pas?).  Mijn opdracht loopt nog tot en met augustus, ik heb nog genoeg tijd om mijn ideeën uit te voeren.

Ik weet nog niet bij welk bedrijf ik mijn volgende opdracht zou willen doen, maar een groot bedrijf staat wel boven aan mijn lijstje. Big Bazar is een vrij kleine, platte organisatie wat een bepaalde werkcultuur met zich meebrengt. Een grote organisatie heeft een hele andere manier van werken en daar hoort ook een andere cultuur bij.  Het lijkt me tof en leerzaam om die verschillen mee te maken en mijn doel is dan ook om drie opdrachten uit te zoeken die erg van elkaar verschillen.

 

Mocht je meer informatie willen over YACHT, Big Bazar of over traineeships in het algemeen? Schroom dan niet om contact met me op te nemen!

Groetjes,

Eline de Groot

0630869872