TeMa Online

TeMa on tour naar Krakow

  • Vereniging
  • 5 minuten (990 woorden)

Ook dit jaar zal er weer een groep studenten en twee docenten afreizen naar een Europese stad om daar verschillende bedrijven te bezoeken en een bedrijfsonderzoek te maken. Daarnaast wordt er ook cultuur gesnoven en aan het nachtleven geproefd. Het gaat hier natuurlijk om het International Study Project (ISP) dat georganiseerd wordt door de ISP Committee van TeMa.

Maandag 12 maart werd tijdens de TeMa Social de bestemming (link naar video) van het International Study Project 2018 bekend gemaakt: Krakau! Dit betekent dat de inschrijvingen voor deze leerzame en gezellige week openstaan. Twijfel je nog om je aan te melden of ben je nog niet helemaal bekend met het International Study Project? Lees dan gauw verder, want de Media Committee sprak met Ruurd Dobber, voorzitter van de ISP Committee. Hij vertelde ons alle details over de reis naar Krakau en overtuigt je graag van deelname.

Waar er eerdere jaren werd afgereisd naar Hamburg, Praag en Boedapest, gaat de reis dit jaar naar het Poolse Krakau. Na een brainstormsessie binnen de commissie lag Krakau ver op plek één en kon er nagedacht worden over het overkoepelende thema. Het ISP biedt namelijk niet alleen de kans om bedrijven van binnen te bekijken, maar het geeft ook de mogelijkheid om te leren hoe een bedrijf het best geanalyseerd kan worden. Om een houvast te geven is hieraan een thema gekoppeld, namelijk: Lean & Green. ‘Naast dat Lean & Green erg lekker klinkt, is het natuurlijk een zeer breed thema, daar hebben we veel voordeel uit kunnen halen. Lean & Green valt eigenlijk onder iedere tak van een bedrijf en zo hebben we het thema op kunnen delen in zeven deelonderwerpen, die nog wel even een verrassing blijven. Ook gaan er twee docenten vanuit de RUG mee met het ISP. Zij voelen zich erg betrokken bij het thema en bij de inrichting van de studieopdracht, ‘wat een fijne samenwerking oplevert’, aldus Ruurd. De studieopdracht zal dit jaar anders ingedeeld worden. Waar eerdere jaren een groepje studenten specifiek gekoppeld was aan één bedrijf, zal dit jaar de opdracht anders worden opgezet. In meerdere kleine groepjes zal er vanuit verschillende invalshoeken het Lean & Green binnen de bedrijven geanalyseerd worden en zal er veel met elkaar overlegd worden.  

Nadat de stad en thema bepaald waren, kon de acquisitie van bedrijven beginnen. Ruurd vertelt dat dat soms een pittige klus kon zijn. ‘Je merkte dat door gebrekkig Engels van bedrijven het communiceren moeizaam ging en dat bedrijven daardoor snel afhaken. Maar gelukkig waren er ook heel veel enthousiaste bedrijven waar we verder mee in zee zijn gegaan.’ Op de agenda staan verschillende productiebedrijven die uitermate geschikt zijn om het thema Lean & Green te bestuderen. ‘Bij deze bedrijven kunnen we goed kijken naar de efficiëntie en de effectiviteit, hoe zij omgaan met waste en hoe een faciliteit is ingericht. Dit zijn dingen die voor universitaire studenten herkenbaar zijn en goed mogelijk zijn om te analyseren’, volgens Ruurd.

Maandag 21 mei zal het project van start gaan en zal de groep in Eindhoven op het vliegtuig stappen richting Krakau. Daar aangekomen zal er tijd zijn om de stad te verkennen. Dinsdags zal er direct een bezoek gebracht worden aan Philip Morris. En zoals Ruurd mooi zegt: ‘Hier gaan we er meteen even goed voor zitten’. Philip Morris is namelijk de wereldwijde marktleider in de productie van tabak en daarom zeer leuk om tijdens de factory tour beter te leren kennen. Op woensdag 23 mei zal Wamech in de ochtend worden bezocht, dat interne logistieke producten maakt. En in de middag zal MPK, het lokale openbaar transportbedrijf, bezocht worden. De donderdag zal er een uitstapje gemaakt worden naar de Cracow University of Technology. ‘We hebben de universiteit gevraagd om wat te vertellen over het universiteitsleven in Krakau, dat lijkt ons interessant om te weten te komen. Daarbij komt er eventueel een college dat gerelateerd is aan technologiemanagement’, vertelt Ruurd. De week zal vrijdags afgesloten worden met een bezoek aan Bitron. Bitron ontwikkelt en produceert elektromechanische en elektronische componenten voor huishoudelijke apparaten, de automobielsector, de energiesector en de medische industrie. Het bedrijf heeft veel bekende merken als klant zoals Bosch, Miele, LG Electronics, Samsung, maar ook Tesla, Toyota en Volkswagen. Op zaterdag 26 mei zal de week alweer ten einde zijn en zal er teruggekeerd worden naar Groningen.

Wat zeker niet vergeten mag worden, is dat het sociale aspect ook zeer belangrijk is tijdens deze buitenlandse reis. Samen met de andere studenten krijg je genoeg mogelijkheden om de stad te bekijken en de kroegen langs te gaan. Een fijne bijkomstigheid ten opzichte van andere jaren is dat de dagen iets later beginnen, zo wordt er enigszins rekening gehouden met íets te gezellige avonden. Als kers op de taart zal er, ter ontspanning, ook nog een bezoek gebracht worden aan een groot tropisch zwemparadijs, wat een originele ingeving was van een van de commissieleden.  

Het ISP is dus dé kans om een kijkje te nemen bij verschillende buitenlandse bedrijven. Daarnaast leer je hoe je deze bedrijven kunt bekijken vanuit het Lean & Green perspectief en heb je tijd om samen met de andere studenten de stad te verkennen! Ben je overtuigd en wil je graag mee met het International Study Project? Je kan je nog tot 15 april aanmelden via deze link, door je motivatie, CV en aantal ECTS op te sturen. De kosten voor deze onvergetelijke week, inclusief vlucht, hostel en eten, bedragen 225 euro.

 

Nadat de deelnemers bekend zijn, zal er ter voorbereiding nog een moment van samenkomen zijn, waar de opdracht en het thema verder toegelicht zullen worden. Ook zullen de docenten uitleggen hoe je het best een fabriek kunt analyseren, hoe je scherpe vragen kunt stellen en hoe je ook het bedrijf kunt uitdagen.

 

Ten slotte geeft Ruurd aan dat de ISP Committee het vooral heel erg leuk zal vinden als mensen mee willen gaan om er samen een leuke week van te maken. De commissie ziet dan ook graag alle aanmeldingen tegemoet!  

 


Alumni Blog Bernd Frericks
11apr

Alumni Blog Bernd Frericks

Beste TeMa leden. Het is nu aan mij om een blog voor jullie te schrijven. Mijn naam is Bernd Frericks en ook ik ben alumnus lid van...

Bestuursblog Commissaris Extern
30mrt

Bestuursblog Commissaris Extern

Last but definitely not least, laat ik jullie een kijkje nemen in de keuken van Commissaris Extern! Ik hoop dat jullie na deze blog een...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze partners