TeMa Online

Stageblog: Rebekka Kloppenburg

  • Vereniging
  • 3 minuten (645 woorden)

Hoi allemaal,

Mijn naam is Rebekka Kloppenburg. Wellicht ken je mij van de Lustrumcommissie of Raad van Advies van TeMa. Vorig jaar september ben ik begonnen met de master Technology & Operations Management, waarvoor ik momenteel mijn scriptie schrijf. Omdat ik graag meer praktijkervaring wilde opdoen en nog niet precies wist in wat voor type bedrijf ik wilde werken, heb ik er vorig halfjaar voor gekozen om de Master Internship te doen, welke bij Scania plaatsvond.

Voor de mensen die Scania nog niet goed kennen: Scania heeft in Zwolle een assemblagefabriek waar elke dag rond de 200 vrachtwagens van de lijn afrollen. Er zijn verschillende redenen waarom ik voor Scania heb gekozen. Hoewel ik weinig met vrachtwagens heb, leken mij de verschillende processen eromheen (zowel in productie als logistiek) in het bedrijf erg interessant. Scania laat vele aspecten zien van onze studie, zoals Lean, Kaizen, en nog veel meer. Daarnaast wist ik dat Scania ervaring heeft met WO-stagiairs, wat als voordeel heeft dat zij goed kunnen inschatten wat een uitdagende opdracht is. Bovendien krijg je zelf ook de vrijheid om aan te geven wat je wel of niet leuk vindt. Ook biedt Scania genoeg flexibiliteit om (deels) parttime stage te lopen, wat mij de mogelijkheid gaf om er nog twee vakken naast te volgen.

Ik heb twee projecten mogen doen. Mijn eerste project was bij de Spuiterij, waar een deel van de vrachtwagenonderdelen in klantspecifieke kleuren wordt gespoten. Het was mijn taak om dit proces inzichtelijk te maken, om vanuit daar de volgende stap te kunnen gaan zetten: oorzaken voor kwaliteitsafwijkingen achterhalen om deze vervolgens te kunnen verminderen. De eerste stap hiervoor was het proces zelf goed leren kennen. Op de bijgevoegde foto zie je hoe ik (links) samen met één van de spuiters aan het werk was. Daarna heb ik een systeem ontwikkeld waarin de procesparameters van tijdens het spuitproces samen met de bijbehorende uitkomsten worden geregistreerd. Zowel het bedenken, ontwikkelen als het implementeren van het systeem waren uitdagende en leerzame stappen. Ik heb recent nog contact gehad met de Spuiterij, waarbij mij enthousiast werd verteld dat ze het systeem volop gebruiken en dat het zeer goed bevalt. Dat dit werd gezegd door één van de mensen die in het begin behoorlijk kritisch was over het hele project, is voor mij het grootste compliment.

Daarnaast heb ik me verdiept in het “einde lijn-traject”. Dit betreft alle afdelingen waar de vrachtwagens nog langs kunnen komen nadat ze van de assemblagelijn komen, zoals onder andere Truck Repair, de afdeling voor het bevestigen van klantspecifieke onderdelen en de parkeerplaatsen waar de vrachtwagens wachten totdat ze worden opgehaald door de klant. Hierbij bracht ik eerst in kaart welke processtappen in welke volgorde plaatsnemen, en vergeleek ik hierbij de theoretische en praktische situaties. Het doel hierbij was om de bottleneck te ontdekken en hier een verbeterplan voor op te stellen. Enerzijds was ik door middel van interviews en observaties aan het onderzoeken hoe de verschillende processtappen zich onderling verhouden, anderzijds was ik bezig met een data-analyse om in kaart te brengen hoe vaak welke routes voorkwamen. Juist deze combinatie van verschillende aanpakken vond ik erg leuk; dit zorgde ervoor dat ik op veel plekken in de fabriek kwam en veel te zien kreeg, maar me ook kon ontwikkelen op analytisch gebied.

Zoals je kan merken, zijn dit twee totaal verschillende projecten geweest. Dit laat ook direct zien wat een verscheidenheid in functies en projecten Scania biedt. Naast mijn projecten werd ik meegenomen naar ongerelateerde meetings, zodat ik ook daar een kijkje in de keuken kreeg. Ook heb ik van dichtbij een Kaizen mogen meemaken. Al met al heb ik de - toch wel behoorlijke mannenwereld - van Scania goed leren kennen en was dit een zeer leuke ervaring. Mocht je nog vragen hebben over Scania, of over een stage in het algemeen: spreek me gerust even aan!

Groetjes,

Rebekka

 


Alumni Blog: Jelena van Gelder
30nov

Alumni Blog: Jelena van Gelder

‘Hey Jelena, zou je het leuk vinden en tijd hebben om voor TeMa een blog te schrijven?’. Dit bericht las ik tijdens mijn laatste...

International Blog: John Baumgartner
19nov

International Blog: John Baumgartner

Dear TeMa members, My name is John Baumgartner and I’ve been studying in Groningen for over three years now. I have lived abroad nearly...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze partners