TeMa Online

International Blog: Edwin Ghattas

  • Vereniging
  • 4 minuten (874 woorden)

你们好! (Hallo allemaal!)

Toen ik de mensen om me heen vertelde dat ik een semester in China ging studeren, reageerden de meesten verbaasd: “Heh, waarom ga je daarheen?” China ligt hier ver vandaan en dus is het niet zo verassend dat velen het land en haar cultuur niet begrijpen. Toen TeMa me vroeg of ik mijn ervaringen wilde delen, greep ik de kans dan ook met beide handen aan. Ik ga jullie iets vertellen over mijn studie-ervaringen aan de University of Nottingham Ningbo China, maar eerst zal ik mezelf even voorstellen.

Mijn naam is Edwin Ghattas. Ik ben een derdejaars TM-student en waarschijnlijk ken je mij als een lid van de Activity Committee van vorig jaar. Ik heb gekozen om in China te studeren, omdat ik graag een cultuur wilde ervaren die op alle fronten verschilt van de Nederlandse cultuur. Voordat ik op het vliegtuig stapte naar de andere kant van de wereld, probeerde ik mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden door boeken te lezen over China en door Mandarijn Chinees te leren. Ondanks deze moeite was de cultuurshock nog steeds vrij groot toen ik eenmaal aankwam in Ningbo (een havenstad vlakbij Shanghai). Het eerste wat me opviel was de taalbarrière. Buiten de universiteitscampus om spreekt vrijwel niemand Engels en dus moet je je verstaanbaar maken in je beste Mandarijn, wat nogal moeilijk kan zijn omdat Mandarijn een klankentaal is dat vrijwel onbekend is voor vreemdelingen. Een woord kan verschillende betekenissen hebben afhankelijk van de manier waarop je het uitspreekt. Dit kan leiden tot ongelukkige (en grappige) communicatiefoutjes zoals ik heb mogen ervaren (mā betekent moeder en mă betekent paard).

De University of Nottingham is een Engelse universiteit die besloot om een buitenlandse vestiging te openen in China in 2004. Het is de eerste Chinees-buitenlandse universiteit die de deuren opende in China. Ik deelde een appartement op de campus met drie andere studenten, maar het was ook mogelijk om in je eigen mini-appartementje te verblijven, afhankelijk van je voorkeuren. Ik zou het leven op de campus beschrijven als comfortabel, omdat alle faciliteiten die je maar nodig kon hebben aanwezig waren. Supermarkten, restaurants, winkels en een sporthal bevonden zich allemaal binnen de grenzen van de campus dus alles was op loopafstand. Daarnaast was de keuze snel gemaakt om elke dag uit eten te gaan, doordat er geen keuken in het appartement zat. Mijn favoriete onderdeel van het studentenleven was een fenomeen dat ‘street food’ werd genoemd door de studenten. Elke avond, vanaf 10 uur, verschenen er marktkraampjes net buiten de campus, waar je de lekkerste avondsnacks kon kopen en zelfs vers fruit als je dat nodig had.

Als ik een boek zou schrijven over de verschillen tussen Ningbo en Groningen, dan zou het eerste hoofdstuk zonder twijfel over cultuur gaan. Chinese studenten hebben een sterke werkhouding vergeleken met Groningse studenten. Een paar weken voordat het semester begon, zijn veel studenten al druk aan het studeren om een voorsprong te krijgen op de studieopdrachten. Een ander onderdeel van de cultuur is de voedselconsumptie. In China is het traditie om samen gerechten te bestellen en ze verspreid over de tafel te delen, alles is voor het grijpen, terwijl in Nederland iedereen zijn eigen bord bestelt. Het eten zelf is ook erg verschillend. Elke provincie in China heeft zijn eigen keuken en specialiteiten, waardoor Chinees voedsel erg divers is. Om maar een paar lekkere gerechten te noemen: dumplings, braised beef with potatoes en stir-fried tofu in hot sauce (Zoek het op!).

Nog een verschil is het wijdverspreide gebruik van de QR-code in China. In Nederland wordt deze unieke barcode slechts gebruikt als een middel om ergens informatie over te verkrijgen, maar in China zijn er veel meer mogelijkheden in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld, je koopt iets en je betaalt door een QR-code te scannen met je telefoon, of je bestelt in een restaurant door de Qr-code op de tafel te scannen, of je betaalt voor de bus door de QR-code te scannen als je instapt. Het is erg handig en ik hoefde nooit meer mijn portemonnee mee te nemen naar buiten. Andere technologieën waarin China een wereldleider is zijn: de internet economie, drone-technologie, hogesnelheidstreinen en elektrische voertuigen. Het is te verwachten dat sterke bedrijven een grotere rol gaan spelen op het wereldtoneel, zoals Tencent, Alibaba, DJI, Xiaomi en Huawei.

Groningen en Ningbo hebben gemeen dat ze beiden een thuis bieden aan studenten en leraren van talloze etniciteiten wereldwijd. Om iets te leren over een andere cultuur hoef je niet perse naar het buitenland te reizen. Soms is net zo simpel als vrienden worden met iemand met een andere afkomst dan jouw eigen. Je kunt je niet voorstellen hoe waardevol zo’n ervaring kan zijn. Je krijgt meer inzichten in andere culturen en je leert enorm veel over jezelf. Ik heb een geweldige tijd in China gehad en ik heb veel interessante mensen ontmoet van diverse achtergronden. Ik heb Ningbo verkend en ben afgereisd naar Shanghai, Beijing en Hangzhou. Ik kan het iedereen aanraden om de kans aan te grijpen om naar China te gaan als deze zich voordoet. Als je meer wil weten over het leven in China dan kun je me altijd even aantikken.

Groetjes,

Edwin


TeMa zoekt actieve leden!
28jan

TeMa zoekt actieve leden!

TeMa zoekt actieve leden! Wil jij naast je studie jezelf ontwikkelen op organisatorisch gebied? Hou jij ervan om nieuwe mensen te leren...

Alumni Blog: Martijn van Boven
23jan

Alumni Blog: Martijn van Boven

Hey studenten, bijna-afgestudeerden, alumni, en overige geïnteresseerden, Mijn naam is Martijn van Boven en ben in februari 2018...

Onze partners