TeMa Online

Maak kennis de combi TOM & SCM

  • Vereniging
  • 4 minuten (783 woorden)

TeMa is de studievereniging voor het Technologiemanagement profiel van de brede BSc. Bedrijfskunde, de (pre-) MSc. Supply Chain Management (SCM), de (pre-) MSc. Technology & Operations Management (TOM) en de Double Degree Master in Operations Management (DDM). In dit artikel zal er worden gericht op enkele van de masterprogramma's die TeMa vertegenwoordigd, nu de inschrijvingsdeadlines dichterbij komen. De RUG biedt studenten, naast de losstaande SCM en TOM masters, ook de kans om deze te combineren als double degree- of combi-student. Deze opties refereren naar de mogelijkheid om binnen 1.5 jaar twee erkende masterdiploma’s te vergaren. Voor een double degree student betekent dit het afronden van de TOM master aan de RUG, in combinatie met de MSc. in Operations & Supply Chain Management van de Newcastle University Business School (NUBS). Daarentegen, ronden combi-studenten zowel de TOM als SCM master af aan de Rijksuniversiteit Groningen. In dit artikel zullen we beide opties verder uitlichten, met behulp van de Academic Coordinator N. Szirbik en meerdere double degree/combi-studenten. 

 

De double degree wordt aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen en Newcastle University Business School. Hierdoor wordt het officieel erkend als een dual master. Het programma bestaat uit 90 ECTS en begint in Newcastle, waarna er in het tweede semester vakken in Groningen worden gevolgd. Het laatste half jaar staat daarna volledig in het teken van de master thesis (30 ECTS). Dit betekent dat je na 1.5 jaar (17 maanden) zowel de MSc. Technology & Operations Management (RUG) als de MSc. Operations & Supply Chain Management (NUBS) afrondt. Door dit strakke programma heeft deze dual master alleen een instroommoment in september. Hierdoor is het niet mogelijk om alvast met de TOM master te beginnen voordat de NUBS vakken zijn afgerond. Bachelorstudenten aan de RUG moeten zich via de N. Szirbik aanmelden. Alle andere studenten moeten zich via de admission office van de NUBS inschrijven.

 

De combi optie biedt studenten de mogelijkheid om de TOM and SCM master te combineren aan de RUG. De universiteit staat studenten toe om beide masters met 90 ECTS af te ronden. Dit is mogelijk omdat de masterprogramma’s overeenkomsten vertonen, waarbij sommige SCM vakken worden herkend als electives binnen de TOM master en vice versa. Hierdoor hoef je naast alle verplichte vakken maar 2 i.p.v. 4 keuzevakken te volgen (10 ECTS, oftewel 2 vakken tellen voor beide masters mee). De andere 20 ECTS worden in mindering gebracht wanneer je tijdens je master thesis een onderwerp kan kiezen dat voor beide disciplines geschikt is. Het is theoretisch mogelijk om de diploma’s MSc. Supply Chain Management en MSc. Technology & Operations Management in 1.5 jaar te halen. Maar uit eerdere ervaring blijkt wel dat 2 jaar vaak een beter uitgangspunt is. Wat betreft de aanmeldingsprocedure, moet je je voor beide masters afzonderlijk inschrijven aan de RUG.

 

Binnen beide opties richten de vakken zich dus zowel op Operations- als Supply Chain Management gerelateerde onderwerpen. Het duidelijkste verschil tussen beide masters is dat de double degree studenten minimaal een semester in het buitenland mogen studeren. Hierdoor ontvangen ze zowel een diploma van een Nederlandse als Britse universiteit. De diploma’s van de combi-studenten worden beide door de RUG uitgereikt. Kijkend naar hun programma’s, concluderen we dat N. Szirbik zijn uitspraak: “speed vs. freedom”, het verschil tussen beide opties het beste weergeeft. Studenten kiezen vaak voor de dual master omdat ze hierdoor gegarandeerd binnen 1.5 jaar de Operations- en SCM gerelateerde masters vergaren. Om dit binnen dat tijdsbestek te doen, moeten ze wel een strak programma van verplichte vakken volgen. Dit betekent dat er binnen de double degree weinig ruimte overblijft voor eigen input van wat betreft keuzevakken, en alles binnen de aangegeven semesters afgerond moet worden. Hierdoor kiezen studenten die opzoek zijn naar meer vrijheid er vaak voor om combi-student te worden. Zo kunnen deze studenten niet alleen hun vakkenpakket zelf meer samenstellen, maar is er ook ruimte om electives binnen andere faculteiten te volgen en/of stage te lopen. Deze vrijheid vind je ook terug in de mogelijkheid om of met beide masters tegelijk aan de RUG te starten, of met één te beginnen, om op een later moment je ook voor de andere in te schrijven.

 

We hopen dat dit artikel je een duidelijker beeld heeft gegeven van sommige master programma’s die TeMa vertegenwoordigt. Mocht je vragen hebben die het artikel niet beantwoord, dan verwijzen we je graag door naar de Academic Coordinator N. Szirbik. Voor praktische zaken met betrekking tot inschrijvingen, kun je het beste terecht bij de Information Services van de RUG, en mocht je interesse hebben om in contact te komen met eerdere double/combi-studenten, neem dan contact op met TeMa.

 


Bestuur ’18 - ‘19 stelt zich voor!
16jul

Bestuur ’18 - ‘19 stelt zich voor!

Bestuur ’18 - ‘19 stelt zich voor! Aankomend verenigingsjaar bestaat TeMa alweer 10 jaar. Dit gaat groots gevierd worden onder het...

Stageblog L'Oréal - Lisa de Jong
16mei

Stageblog L'Oréal - Lisa de Jong

Afgelopen januari ben ik begonnen met mijn stage bij L’Oréal Benelux. Vanuit TeMa kwam de vraag of ik iets over mijn stage-ervaring...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze partners