TeMa Online

Consultancy & TeMa

  • Vereniging
  • 4 minuten (770 woorden)

De eerste tentamenperiode zit er al weer even op en het is weer tijd om aan het tweede blok van dit jaar te beginnen. Voor sommige betekend dit een nieuwe richting met nieuwe studievrienden, voor andere is dit een van de laatste periodes op de universiteit. Maar voor een hoop oud TeMa-leden zitten juist de eerste maanden bij hun nieuwe baan erop! Aangezien een groot deel van de studenten niet terecht komt bij een traditioneel productiebedrijf, maar bij een consultancy bedrijf is het eens tijd om te duiken in de wereld van consultancy en de operationele advisory tak. Op dit moment bevat de operations consultancy zo’n 40% van de totale wereldwijde consultancy en advies markt. Waarbij de grootste stijging plaatsvond na de crisis. In de huidige markt waar alles constant veranderd, moeten ook bedrijven sneller reageren. Bedrijven zullen sneller van logistieke strategie moeten wijzigen om hun positie in de markt te behouden. Hiervoor is kennis en mankracht nodig en zo kiezen bedrijven steeds vaker voor inschakelen van externe hulp bij het organiseren van hun supply chain.

Afgelopen jaar waren al meer dan 20% van de TeMa alumni werkzaam als consultant bij een van de vele adviesbedrijven. Zo zullen menig van jullie bekend zijn met de Big Four kantoren Deloitte, KPMG, PwC en EY, waar veel TeMa Alumni terecht komen. Maar ook zijn een aantal alumni werkzaam bij kleinere, groeiende consultancy bureau’s zoals FirstConsulting. En niet alleen is er vraag naar standaard consultancybedrijven voor advies, ook zijn er een aantal studenten consultancybureaus waarbij studenten aan de slag gaan voor bedrijven. Een aantal van jullie heeft vast al eens kennis gemaakt met een consultancybedrijf, maar wat houdt consultancy nou precies in en welke kansen liggen er voor jou?

Wanneer we het hebben over operations consulting, kun je hierbij vooral denken aan het leveren van advies- en/of implementatiediensten waarmee de bedrijfsvoering van organisaties en de prestaties van de waardeketen verbeterd kunnen worden. Zo zullen je diensten als operations consultant bestaan uit het ontwikkelen en doorvoeren van kostenbesparing programma’s  of bedrijfstransformaties.  Doordat  consultants met een objectieve blik en met expertise vanuit verschillende hoeken van het bedrijfsleven naar een bedrijf kijken, bieden ze voor bedrijven veel extra waarde.

 

Voor studenten is consultancy erg interessant en kan het veel kansen bieden. Het werk als consultant wordt vaak als erg uitdagend gezien, bedrijven halen over het algemeen namelijk consultants binnen voor de meer complexe kwesties waar ze zelf niet uitkomen. Als consultant werk je vaak in een team met andere consultants aan specifieke vraagstukken van je klanten, hierdoor is het werk erg klantgericht. Daarnaast kom je omdat je werkt voor verschillende opdrachtgevers in aanraking met verschillende branches en vakgebieden wat het werk veelzijdig maakt. Door het veelzijdige werk leer je veel in een korte tijd, waardoor je je goed kunt ontwikkelen. Zo is ook in de alumni blog van Koos te lezen dat hij in veertien maanden al meerdere projecten heeft gedaan en dat juist deze afwisseling een van de grootste pluspunten is om te kiezen voor consultancy als start van je carrière.

Ook hebben we Niels Venhuizen, oud actief TeMalid, gevraagd hoe zijn eerste maanden bij FirstConsulting zijn bevallen. Wat voor hem een van de belangrijkste motivatie is om bij een consultant aan de slag te gaan is het resultaatgericht werken aan het oplossen van bedrijfsvraagstukken. Vaak wordt er gedacht dat het werken op projectbasis bij een klant zorgt voor een scheiding tussen klant en consulant, Niels ontkent dit gelijk. Hij merkt juist dat tijdens zijn projecten bij FirstConsulting het werk echt samen wordt gedaan met de klant. Door veel met de klant te werken, worden alle lagen van de organisatie en de processen echt begrepen. Zo zorgen ze dat samen praktische en duurzame veranderingen gerealiseerd worden.

Nu we dieper zijn ingegaan op de operations consultancy branche hopen we een goed beeld te hebben gegeven van de kansen voor een TeMa-student. Maar ook hierbij zijn natuurlijk alle consultancy bedrijven anders en heeft ieder bedrijf zijn eigen visie en strategie. Om te zorgen dat we je ook letterlijk een beeld geven van de verschillende mogelijkheden in de branche organiseren we gedurende het jaar verschillende activiteiten om in aanraking te komen met consultancybedrijven. Maar ook vanuit consultancy bedrijven zelf worden veel evenementen georganiseerd. Heb je meer vragen of ben je opzoek naar iemand die je meer kan vertellen over een specifiek bedrijf, loop een keer binnen bij de TeMa bestuurskamer en wellicht kunnen ze je verder helpen. Voor degenen die tijdens het TeMa Conference een workshop van Stevin zullen volgen hebben de unieke kans om het vakgebied consultancy van dichtbij te ervaren. 


De Media Committee stelt zich voor!
06nov

De Media Committee stelt zich voor!

Dag lieve TeMa-leden, Tijdens de borrel van oktober zijn wij geïntroduceerd als de nieuwe Media Committee van TeMa. De Media Committee...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze partners