TeMa Online

Alumni Blog: Jelena van Gelder

  • Vereniging
  • 4 minuten (766 woorden)

‘Hey Jelena, zou je het leuk vinden en tijd hebben om voor TeMa een blog te schrijven?’. Dit bericht las ik tijdens mijn laatste vakantie in september. Een blog voor TeMa, natuurlijk wil ik dat! Het blijft een eer om gevraagd te worden, ook al ligt TeMa inmiddels wat jaartjes achter me. Alweer 10 jaren geleden is het begonnen met de ideeën om een studievereniging voor Technologie Management studenten op te richten.

Het oprichten van TeMa, samen met Anna Paques, heeft me veel gebracht. Het heeft mij onder andere geleerd een helder doel te creëren voor jezelf en zodra je dit hebt: dit vooral niet los te laten. Dat is waardoor Anna en ik, en al vrij snel samen met Martijn Wagenaar, Erik Breeuwsma en Victor Cransberg, de oprichting van TeMa hebben weten te realiseren. In ons 1e studiejaar misten Anna en ik iets. Contact met medestudenten, gezellige borrels, kennis over de arbeidsmarkt: waar komen TM’ers terecht? De EBF organiseerde genoeg, maar dit was zeer algemeen en niet specifiek voor de TM’er. Wij wilden dit anders. Eerdere pogingen om een studievereniging op te richten waren helaas in de planfase al gestrand. Toch wilden wij wel echt iets doen. Temeer omdat het ons inmiddels duidelijk was dat er veel animo was, inclusief vanuit de opleidingsdirectie. Wij besloten het daarom anders aan te pakken dan eerder. Niet de plannen in, niet direct alle formele kanalen willen volgen, maar de praktijk in en laten zien waar de potentie zit!

De combinatie van “gewoon doen” (organiseren van o.a. borrels, bedrijfsbezoeken, sponsoring) en tegelijkertijd nadenken over o.a. statuten en beleidsplannen, oftewel de professionalisering, maakte dat het lukte om van TeMa een succes te maken. Het was een jaar van vallen en opstaan, een jaar waarin je met een aantal mensen nauw samenwerkt en mooie feestjes afgaat. En dan, op het einde van het jaar, hoop je dat er enthousiaste mensen zijn die het stokje over willen nemen, want dán pas gaat de vereniging zich echt bewijzen. Dit lukte. Wij vonden een 2e bestuur en dat maakte ons onwijs trots. Dit was een bevestiging dat de vereniging niet meer alleen van ons was. Dit was tegelijkertijd de start van mijn eigen afbouw bij TeMa (ik was er inmiddels 2 jaren mee bezig geweest). TeMa werd ‘zelfstandig’ en heeft zich inmiddels volop bewezen als volwaardige vereniging.

Na deze mooie jaren van besturen en studeren heb ik mijn studie TM afgerond en ben ik gestart aan het management traineeship bij Essent. Met veel plezier heb ik hier gewerkt en veel geleerd. Toch heb ik besloten om na mijn traineeship Essent te verlaten en te starten bij Stevin Technology Consultants. Dankzij mijn traineeship heb ik mezelf goed leren kennen en kwam ik er achter dat Essent bij mij als persoon op de lange termijn niet goed genoeg paste. Ik vind het belangrijk bij een kleinere organisatie te zitten waar je je collega’s persoonlijk kent, waar de complexiteit van techniek een rol speelt in een maatschappelijk relevante context en waar duurzaamheid centraal staat. Wat doe ik dan bij Stevin? Eigenlijk is alles terug te relateren naar: de vertaling maken tussen strategie en de operatie in technische omgevingen. Zorgen dat mooie ambities en plannen ook daadwerkelijk werken in de praktijk en daardoor waarde krijgen. Tegelijkertijd ben ik ook betrokken bij de organisatieontwikkeling van Stevin en vergelijk ik Stevin wel eens met TeMa: professioneel én betrokken.

Als je studeert lijkt de wereld soms alleen maar te bestaan uit de corporate organisaties en denk je dat je daar moet zijn om gave dingen te doen. Ik heb gemerkt dat dat voor mij niet geldt. Iedereen moet hierin zijn eigen afweging kunnen maken. Om deze reden ben ik een aantal keren met Stevin op het TeMa symposium geweest voor een presentatie en een case met studenten. Inspirerend om te doen en tof om te zien hoe professioneel TeMa en de activiteiten zijn georganiseerd.

Komend jaar bestaat TeMa 10 jaar. Terwijl ik dit schrijf merk ik dat het gevoel van trots blijft bestaan. Ik ben trots op ons 1e bestuur. Ik ben trots op alle besturen die ons hebben opgevolgd, op de hoeveelheid leden en dat het zo’n serieuze partij is geworden. Ik verwacht dat het 2e lustrumjaar een spektakel wordt op alle fronten: bedrijfsuitjes, symposia, borrels en een knallend feest de 25e zodat we met elkaar het 10e jaar kunnen vieren, ook de werkenden.

Tot slot: wil je eens weten hoe het er nu echt in het werkende leven aan toegaat en er eens over sparren? Schroom dan niet om contact op te nemen.


Alumni Blog: Rémon Jasperse
20dec

Alumni Blog: Rémon Jasperse

Hey! Mijn naam is Rémon en ik ben actief lid geweest bij TeMa van 2016 tot 2018. Sinds afgelopen zomer sta ik officieel als TeMa-alumnus...

Stageblog: Rebekka Kloppenburg
23nov

Stageblog: Rebekka Kloppenburg

Hoi allemaal, Mijn naam is Rebekka Kloppenburg. Wellicht ken je mij van de Lustrumcommissie of Raad van Advies van TeMa. Vorig jaar...

Onze partners