TeMa Online

Alumni Blog: Gerard Wolters

  • Vereniging
  • 4 minuten (778 woorden)

Beste TeMa leden. Mijn naam is Gerard Wolters en ik ben sinds september 2017 alumnus lid van TeMa. September 2011 begon ik op papier als student, maar eigenlijk begon ik toen vooral als roeier. Technische bedrijfskunde vond ik wel leuk, maar ik gaf het een lage prioriteit. Na twee jaar had ik mooie roei successen, maar ook een negatief BSA op zak. Mijn ambitie was om carrière te maken, maar niet als topsporter. Met andere woorden ik was mooi de boot in gegaan..

Plan B was snel gemaakt. Stoppen met roeien en volle aandacht op de nieuwe studie bedrijfskunde (track-TM). In het derde jaar wilde ik graag weer ergens actief worden en bij voorkeur in relatie tot arbeidsmarktoriëntatie. Daarom heb ik mij een jaar ingezet om de TeMa Conference tot een succes te maken en ben ik twee jaar lang naar bijna elk TeMa-event geweest. Waarvan ISP-Praag met kop en schouders er bovenuit steekt.

Na in totaal 6 jaar studeren had ik eindelijk mijn master in de pocket en was het tijd voor een baan. Niet backpacken of nog een jaar ergens aanklieren voor een tweede master, want ik had zin in werken. De baan krijgen die ik wilde ging achteraf gezien eigenlijk vrij makkelijk. Door alle Inhouse Tours, Conferences, Inhousedagen en alle andere carrière activiteiten waar ik naartoe ben geweest met TeMa wist ik precies wat ik wilde en kon dit ook goed onderbouwen (wat enorm helpt tijdens solliciteren). Ik had het traineeship van Stork, ENGIE of Tata in het vizier. Ik heb met alle drie even geflirt, maar de duurzaamheidsmissie van ENGIE spreekt mij enorm aan.

Inmiddels ben ik precies een jaar management trainee bij ENGIE. Voor de mensen die ENGIE niet kennen: ENGIE is de grootste onafhankelijke elektriciteitsproducent van de wereld, maar in Nederland bestaat het grootste deel uit activiteiten als technisch dienstverlener. Met andere woorden: wij bouwen en onderhouden fabrieken, en installeren en onderhouden techniek in gebouwen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de techniek in de Energy Academy Europe geïnstalleerd, zijn we verantwoordelijk voor integraal onderhoud bij alle panden van de RuG, en zit ik in het project team momenteel dat bezig is met het bouwen van een nieuwe fabriek voor Douwe Egberts.

ENGIE is volop in beweging. Wij willen voorop lopen in de energietransitie, maar dat gaat gepaard met een transitie intern bij ons bedrijf. Daarnaast gaat er een dynamiek gepaard met de afhankelijkheid van grote klanten die wij hebben. Zo hebben we klanten die besluiten dat er een nieuwe productielocatie gebouwd moet worden of een klant die plots haast niks meer afneemt door aardbevingsproblematiek, beide zorgen voor interne verschuivingen. Door zulke bewegingen zijn er constant kansen voor mij als trainee. Zelfs zoveel kansen dat ik misschien wel drie jaar trainee wil zijn in plaats van twee (zoals standaard is). Alles valt te regelen binnen ENGIE, als je zelf maar initiatief neemt. Zo behoort een project in een andere land waar ENGIE actief is (vrijwel overal dus) tot de mogelijkheden, maar zoals ik zei je moet er wel zelf achteraan. Momenteel twijfel ik over een project in het buitenland, omdat dit ten koste gaat van de ervaring en het netwerk dat ik in deze regio heb opgebouwd. Aan de andere kant klinkt 4 maanden San Francisco bay area wel heel aantrekkelijk.

Als trainee doe ik elke 4 maanden een nieuw project. Soms is dat voor een klant, zoals nu voor Douwe Egberts, maar soms ook intern. Zoals mijn vorige project waarbij ik een specialistische afdeling centraal heb georganiseerd. De uitdaging van interne projecten zit hem vooral in mensen bewegen. Een goed plan schrijven voor een nieuwe afdeling kom je door de studie achtergrond vrij makkelijk uit. Tijdens mijn studie had ik verwacht dat het andersom zou zijn. Gelukkig krijgen wij voor soft-skills trainingen om hierbij te helpen, bijvoorbeeld met een groep acteurs gesprekstraining of survivallen met een oud commando voor groepsdynamiek.

Naast de drukte die alle kansen geven ben ik recentelijk kaderlid (soort bestuur) geworden bij Next. Next is een soort TeMa, maar dan voor Young Professionals van ENGIE en iets meer escalatie. We doen maandelijks een VrijMibo, jaarlijks wintersport en om de maand een activiteit. Bijvoorbeeld een stedentrip naar de ENGIE windpark productielocatie in Antwerpen of volgende maand weer naar Oktoberfest in Duitsland.

Ik kan het ENGIE traineeship aan iedereen aanraden die niet bang is om zelf achter kansen aan te jagen in plaats te wachten tot er dingen voor je gefaciliteerd worden en impact wil maken op de energietransitie, maar ook op ENGIE, want ENGIE kan wel wat TeMa gebruiken. Als je hier meer over wilt weten kan je mij altijd een berichtje sturen! (06 519 758 65).

Gerard Wolters (rechts)


Welkom bij TeMa!
03okt

Welkom bij TeMa!

Beste TeMa-leden, Via deze weg wil ik jullie allemaal nogmaals hartelijk welkom heten bij TeMa. Hopelijk is iedereen uitgerust en wel...

Lustrum Committee stelt zich voor!
14sep

Lustrum Committee stelt zich voor!

TeMa is opgericht op 26 mei 2009 en elke 5 jaar wordt dit groots gevierd door middel van een Lustrum. De Lustrum Committee is...

Onze partners